США розкрили дані про свої запаси ядерної зброї

Запаси ядерної зброї США. Графічне зображення.
Запаси ядерної зброї США. Графічне зображення.

Сполучені Штати розсекретили дані про свій ядерний арсенал

Національне управління з ядерної безпеки (NNSA) Сполучених Штатів оприлюднило інформацію про кількість ядерних боєголовок в країні. За даними, станом на вересень 2023 року запас ядерних боєголовок США склав 3748 одиниць.

Такі дані свідчать про зниження запасів на 88% порівняно з максимальним значенням в 31 255 боєголовок, які були на кінець 1967 року, і зменшення на 83% відносно запасів на момент падіння Берлінської стіни в кінці 1989 року (22 217 одиниць).

З 1994 по 2023 рік США ліквідували 12 088 ядерних боєголовок. Крім того, починаючи з 30 вересня 2020 року, було демонтовано 405 боєголовок, а ще близько 2000 боєголовок знято з експлуатації і очікують на демонтаж.

За час з 1991 року кількість нестратегічної ядерної зброї в США скоротилася більш ніж на 90%.

«Підвищення прозорості ядерних запасів держав важливе для зусиль у сфері нерозповсюдження та роззброєння, включно із зобов’язаннями за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, а також для зусиль щодо боротьби з усіма видами ядерної зброї», – заявили в управлінні.

Також Міноборони США розглядає можливість використання важкої ракети-носія Starship, розробленої компанією SpaceX для польотів на Місяць, для термінового перекидання військових вантажів на Землі. За словами військових, ця ракета може доставити вантаж у будь-який район планети, що є дуже важливим для американських військових.

Читайте також