Стало відомо, коли перша група українських пілотів закінчить навчання на F-16

Перші чотири українські пілоти, які отримають навчання на винищувачах F-16, планують закінчити курс до літа 2024 року. Про це повідомляє CNN з посиланням на Національну гвардію Аризони.

Українські пілоти почали навчання в 162-му винищувальному авіаполку в Тусоні, штат Аризона, в середині жовтня минулого року. Зазначається, що процес навчання триватиме кілька місяців.

Ще чотири пілоти розпочали навчання в січні, а третя група вивчає англійську термінологію перед початком навчання на F-16.

Очікується, що весь курс навчання буде завершений у період з травня до серпня. Проте точний графік залежить від прогресу програми.

Коаліція країн, на чолі з Данією, почала тренувати українських пілотів на літаках США минулого літа. Після закінчення програми навчання, Нідерланди, Данія та Норвегія обіцяли передати Україні літаки F-16, і США також погодилися передати літаки після завершення навчання.

Українські пілоти були відібрані на навчання на F-16 з урахуванням знання англійської мови, наявності бойового досвіду та підготовки, розповів речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат.

Термін надання Україні винищувачів F-16 - невизначений

НАТО не може визначити точні терміни передачі Україні винищувачів F-16. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зауважив, що що швидше Україна отримає винищувачі, тим краще. Проте необхідно мати ефективну зброю разом із добре підготовленими пілотами та обслуговувальними системами в момент передачі літаків.

Збройні сили України планують отримати перші винищувачі F-16 у літі 2024 року, імовірно у червні.

Читайте також:

  • Винищувачі F-16 – "чарівна паличка" для України?
  • Як стати пілотом F-16. Фаховий розбір