Стало відомо, скільки будівель в Україні пошкодили окупанти

Пошкоджені будівлі від окупантів
Пошкоджені будівлі від окупантів

Росія зруйнувала або пошкодила близько 210 тис. будівель в Україні

За інформацією газети New York Times, журналісти разом із вченими проаналізували супутникові знімки та виявили, що Росія знищила або пошкодила приблизно 210 тис. будівель в Україні. Це ставить під загрозу майбутнє багатьох міст. Зазначається, що не багато країн в світі зазнали такого рівня руйнувань, як в Україні під час цієї війни.

Особливо постраждалим містом є Маріуполь Донецької області, яке було тимчасово окуповане і зазнало найбільших руйнувань. Також серед міст, які зазнали пошкоджень, вказані Харків, Рубіжне, Бахмут, Мар'їнка, Ірпінь, Запоріжжя, Оріхів, Херсон, Нова Каховка, Олешки, Рені та Ізмаїл.

За два роки великої війни були пошкоджені або зруйновані 106 лікарень і клінік, 109 культових споруд та 708 навчальних закладів. Варто зазначити, що ці об'єкти мають законну захист за Женевськими конвенціями. Проте, ці числа можуть бути консервативними, оскільки вони не враховують пошкодження в Криму та західній частині України, де точні дані не були отримані.

Ситуація з українськими військовополоненими

За інформацією генпрокурора Андрія Костіна, з 24 лютого 2022 року росіяни стратили щонайменше 61 українського військовополоненого, а чотири окупанти повідомили про підозри. Також зазначається, що в результаті ворожих допитів понад 500 осіб повідомили про застосування насильства, зокрема катування електрострумом. У загальному, 2200 українських захисників визнані потерпілими під час полону в РФ.

Читайте також