Стало відомо, скільки Україна готувалася до відбиття повномасштабної агресії РФ

Українські військові готуються до відбиття повномасштабної агресії Росії

Командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк заявив, що українські військові готувалися до відповіді на повномасштабну агресію Росії протягом 5 місяців. За його словами, восени 2021 року з командування Збройних сил України надійшла інформація про велику ймовірність нападу Росії на Україну.

Павлюк зазначив, що ще восени він був призначений командувачем Операції об'єднаних сил після проведення аналізу. Уже тоді він розумів, що є велика вірогідність повномасштабної війни.

«Про її масштаби було ще тяжко розуміти, але (те), що вона, як мінімум, захопить територію Луганської і Донецької області – це було очевидно. Тому що ми аналізували дії противника, його відповідні превентивні заходи, його розвідувальні функції, які виконували вони на території, вздовж всієї лінії зіткнення, вдовж кордону», - розповів він.

За його словами, очікувалось, що ворог нападатиме не тільки з тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей, але й з території Росії.

«Тому вже з осені ми приступили до виконання певних дій для того, щоб успішно зустріти і нанести йому максимальне ураження. Розуміючи, що співвідношення сил і засобів було і буде не на нашу користь, але в нас все одно варіантів не було - ми повинні були вистояти, тому що за нами була вся Україна. Тому протягом п'яти місяців ми готувалися до відбиття повномасштабної агресії», - сказав Павлюк.

Він також зазначив, що в січні-лютому 2022 року отримували повідомлення про можливий наступ Росії.

Стан ситуації на сході та півдні України

Наразі триває 725-та доба повномасштабної агресії Росії проти України. Ситуація на сході та півдні України залишається складною. За добу відбулось 56 бойових зіткнень, ворог здійснив 3 ракетних та 33 авіаційних удари, а також 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок цього постраждали багатоповерхові та приватні будинки, а також об'єкти інфраструктури. На жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення.