Стало відомо, в які країни Росія вивозить крадене українське зерно

Створена росіянами держкомпанія за останній рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тис. тонн зерна на суму $46 млн. Українське збіжжя було відправлено до Туреччини, Лівії та Ізраїлю, а також причетні до цього європейські компанії. Про це повідомляє Ngl.media на основі російських експортних даних.

Звісно, аналіз такої сірої торгівлі має свої обмеження, тому це далеко не вичерпні дані. Ми можемо стверджувати саме про такий обсяг завдяки даним митних декларацій, де експортером чи декларантом є російський "Государственный зерновой оператор" - основний експортер збіжжя з окупованих територій
, - йдеться у розслідуванні.

У середині травня 2022 року росіяни створили в окупованому Мелітополі підприємство "Государственный зерновой оператор" (ГЗО). Установчі документи ГЗО затверджував очільник окупаційної адміністрації - колаборант Євген Балицький. Компанія заволоділа більшістю угідь, зернових комплексів і сільськогосподарської техніки на окупованій частині Запорізької області.

ГЗО діяло без офіційної реєстрації у загальноросійському реєстрі протягом певного часу, але потім з’явилося в цьому реєстрі у грудні 2022 року. Уже на початку 2023 року компанія потрапила під санкції США, України та Великобританії, проте з ними вона успішно обходиться, використовуючи компанії-прокладки для торгівлі на міжнародних ринках. З метою маскування українського походження зерна ГЗО працює через мережу російських компаній-прокладок.

Зерно, яке ГЗО експортує, завантажують у порту "Кавказ" на території Росії, що дає змогу вказати цю країну як походження зерна у митних документах. Крім того, компанія може використовувати українські порти у Бердянську чи Маріуполі для відвантаження зерна.

Найбільші покупці

Найбільшим покупцем зерна у російських компаній є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi (Trans World Agro). Вона купила приблизно 134 тис. тонн збіжжя на суму $28,6 млн. Компанію створив громадянин Ізраїлю Леон Мейс, а директором став українець Леонід Пашковський.

На другому місці серед покупців є компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршалових островах. А на третьому місці - швейцарська компанія Vivalon AG. Обсяги експорту збіжжя до цих компаній також зацікавили українські та швейцарські журналісти.