Столтенберг: вторгнення Росії можна було б уникнути, якби НАТО давало Україні достатньо зброї після 2014 року

Зображення перенадає Столтенберга, говорить про вторгнення Росії, НАТО та зброю
Зображення перенадає Столтенберга, говорить про вторгнення Росії, НАТО та зброю

Зброю для України треба було надавати ще у 2014 році - колишній генсек НАТО

Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що якби країни Альянсу надавали Україні зброю після початку російської окупації у 2014 році, то повномасштабної війни можна було б уникнути.

"Війна почалася не у 2022 році, а у 2014 році - з незаконної анексії Криму та введення російських військ на східний Донбас влітку 2014 року. І союзники з НАТО надали деяку підтримку Україні", - сказав він у інтерв'ю Politico, передає Укрінформ.

Колишній генсек НАТО пригадав, що один з його перших візитів був у навчальний центр НАТО у Яворові у 2015 році.

"Я наполегливо працював, намагаючись переконати союзників з НАТО зробити більше, надати більше військової підтримки, більше тренувань. Деякі союзники так і робили, але це було відносно обмежено, і протягом багатьох років це було дуже складно, тому що політика НАТО полягала в тому, що НАТО не повинно надавати летальну підтримку Україні", - розповів Столтенберг.

За його словами, "ніхто не може сказати з упевненістю, але... якби ми більше озброїли Україну після 2014 року, то могли б запобігти російському вторгненню - принаймні б підвищили поріг для повномасштабного вторгнення".

Якби країни НАТО поставили бодай частину тієї зброї, яку надали починаючи з 2022 року, "то, можливо, справді запобігли б війні, замість того щоб підтримувати оборону Україну в умовах війни", додав він.

Читайте також