Штраф до 51 тисячі та конфіскація авто: водіям нагадали про жорстке покарання

Водій отримує штраф та втрачає авто
Водій отримує штраф та втрачає авто

Українцям розповіли, які штрафи загрожують за керування авто у нетверезому стані.

Проблема водіння у стані алкогольного сп'яніння залишається актуальною для України. Незважаючи на посилення законодавства і посилення контролю на дорогах, деякі водії все ще сідають за кермо після вживання алкоголю, наражаючи на небезпеку себе і оточуючих. Однак не слід забувати про серйозні наслідки такої безвідповідальної поведінки.

Водіям варто нагадати, що з 1 липня 2020 року, згідно із Законом № 321-IX, за водіння у п'яному вигляді настає кримінальна відповідальність за ст. 286-1 КК.

Отже, якщо водія на правопорушенні "зловили" вперше, то штраф становитиме 17 000 гривень із позбавленням прав водія до одного року.

Якщо правопорушення повториться, сума покарання збільшиться вдвічі і дорівнюватиме 34 000 гривень. Також додається позбавлення прав водія до трьох років і конфіскація транспорту.

За наступне порушення водієві загрожує серйозне покарання: грошовий штраф у розмірі 51 тисяча гривень, конфіскація транспортного засобу та заборона на керування автомобілем протягом десяти років.

Якщо нетверезий водій став винуватцем дорожньо-транспортної пригоди, йому доведеться заплатити штраф у 34 000 гривень, а також втратити права водія на строк до трьох років.

У випадку, коли дії нетверезого водія призвели до загибелі людини або заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, передбачено кримінальне покарання. Винному загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Додатково суд може заборонити керування транспортними засобами терміном до трьох років.

Нагадаємо, Польща змінила правила для українських водіїв із 10 вересня.

Читайте також