Головна

Штраф за образливі повідомлення сексуального характеру: Рада ухвалила законопроєкт

Штраф за образливі повідомлення сексуального характеру

Україна вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення

Верховна Рада України затвердила закон №8329, який передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, пов'язаних з ратифікацією Стамбульської конвенції. Згідно з цим законом, будуть накладатися покарання за сексуальне насильство, яке здійснюється через словесну або невербальну комунікацію, включаючи використання електронних пристроїв. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

Законопроєкт був схвалений народними обранцями 22 травня. Сьогодні, 27 травня, голова Верховної Ради підписав цей закон.

Закон передбачає додавання статей до Кодексу щодо злочинів, які вчиняються з ознакою статі, сексуального домагання, невиконання заборонних приписів або не повідомлення про місце перебування після отримання таких приписів.

Крім того, будуть накладатися штрафи від 1,7 тис. до 3,4 тис. грн за вчинення будь-якого насильства за ознакою статі або за стереотипні уявлення щодо соціальних ролей чоловіка і жінки, яке завдає шкоди фізичному або психологічному здоров'ю. Також можуть бути накладені громадські роботи тривалістю від 20 до 40 годин або виправні роботи тривалістю до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Законопроєкт також передбачає покарання за сексуальне домагання, здійснене через словесну або невербальну комунікацію, включаючи використання засобів електронної комунікації. За такі порушення будуть накладатися штрафи від 1,36 тис. до 2,72 тис. грн або можуть бути призначені громадські або виправні роботи.

Раніше повідомлялося, що Мінцифра та Департамент кіберполіції України спільно з громадською організацією «Магнолія» запустили перший портал повідомлень про сексуальне насильство над дітьми StopCrime.

Читайте також: