Штрафи для «ухилянтів» із 17 липня: Міноборони повідомило механізм

Схема штрафів для ухилянтів з 17 липня
Схема штрафів для ухилянтів з 17 липня

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть вирішувати справи про порушення призовниками, військовозобов'язаними та резервістами правил військового обліку. Якщо порушник не сплачує штраф у встановлений термін, постанова про накладення штрафу передається до органу виконавчої служби. Про це повідомляє Міноборони.

Справи про порушення призовниками, військовозобов'язаними та резервістами правил військового обліку, а також про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, про зіпсуття військово-облікових документів чи їх втрату розглядають центри керівництва комплектування та соціальної підтримки.

Керівники ТЦК мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати штрафи цілодобово. Штраф має бути сплачений не пізніше як через 15 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, а у разі оскарження - не пізніше як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

У разі несплати штрафу у встановлений строк, постанова надсилається до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника або його роботи. За вчинення адміністративного правопорушення стягується подвійний розмір штрафу та витрати на облік зазначених правопорушень.

Дії державних виконавців стосовно примусового виконання постанов ТЦК регулюються Законом України "Про виконавче провадження".

Оновити військово-облікові дані мають військовозобов'язані до 16 липня. Однак це не означає автоматичну мобілізацію. Про це повідомив директор Департаменту кадрової політики Міноборони України Марк Андрусяк.

У Міністерстві оборони України роз'яснили норми закону щодо оновлення військово-облікових даних і передбачених штрафів.

Крім того, юнаки, яким виповнилося 17 років, можуть отримати повістки від ТЦК та штрафи, якщо вони ще не стали на військовий облік.

Деякі жінки також мають стати на військовий облік і оновити свої дані в ТЦК. Військовозобов'язаних можуть покарати штрафом за порушення правил військового обліку під час воєнного стану.

Читайте також