Штрафи, затримання та доставка до ТЦК: Лубинець роз'яснив нові правила для військовозобов'язаних

Військовозобов'язані у ТЦК - штрафи, затримання та доставка
Військовозобов'язані у ТЦК - штрафи, затримання та доставка

Уповномочений з прав людини України Дмитро Лубинець роз'яснив зміни у законодавстві про мобілізацію. Ці зміни посилюють відповідальність громадян за невиконання військового боргу та розширюють повноваження Територіальних Центрів Комплектування (ТЦК).

За новими правилами, керівники ТЦК можуть звертатися до поліції для адміністративного затримання та доставки громадян до військкомату, якщо вони не виконують своїх обов'язків під час мобілізації. Це стосується ситуацій, коли особа не уточнила свої персональні дані, не повідомила про зміну місця проживання або не з'явилася до ТЦК на виклик.

Якщо громадянин протягом 10 днів не відреагує на повідомлення з вимогою виконати військовий обов'язок, ТЦК може звернутися до суду для тимчасового обмеження права на керування транспортним засобом. Це обмеження діятиме до виконання вимоги або її відкликання.

За порушення правил військового обліку або відмову від отримання повістки чи неявку до ТЦК, передбачено штраф у розмірі 17 000 - 25 500 гривень. Ці заходи застосовуються за умов воєнного часу і спрямовані на забезпечення належного виконання громадянами своїх обов'язків перед державою.

Читайте також