Стрітення, день пам’яті Ярослава Мудрого: головні церковні свята у лютому

У лютому православні віряни відзначатимуть Стрітення Господнє як одне з головних свят. Православна церква України повідомила про це і наголосила, що церковні урочистості цього місяця мають особливе значення.

Новий календар став причиною змін у відзначенні Стрітення Господнього. З 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новий стиль календаря, тому українці тепер святкують це свято 2 лютого замість 15 лютого. У 2024 році це свято припадає на п'ятницю.

На початку місяця, вже 2 числа за новоюліанським календарем, ми відзначатимемо велике дванадцяте свято Стрітення Господнього, яке завершує сорокаденний різдвяний цикл. А наступного дня, 3 лютого, будемо вітати нашого Предстоятеля - з п'ятою річницею його інтронізації та з його 45-літтям
У лютому також вшановуватимуть пам'ять святителя Феодосія, князя Костянтина Острозького, святого Федора Тирона, князя Ярослава Мудрого та інших угодників Божих. У останню неділю лютого починається підготовка до Великого посту через читання притчі про митаря і фарисея.

Церковні свята у лютому

  1. 2 лютого - Стрітення.
  2. 3 лютого - День інтронізації Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.
  3. 5 лютого - Святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського.
  4. 13 лютого - Благовірного князя Костянтина Острозького.
  5. 14 лютого - Рівноапостольного Кирила, учителя слов'янського.
  6. 17 лютого - Великомученика Федора Тирона.
  7. 20 лютого - Благовірного князя Київського Ярослава Мудрого.
  8. 24 лютого - Перше і друге знайдення голови Іоана Предтечі.
  9. 25 лютого - Неділя про митаря і фарисея, початок підготовки до Великого посту.

Цього місяця також пам'ятають про трагічні події на Майдані, російське вторгнення в Україну та день 24 лютого, коли розпочався цей конфлікт. Молимося за загиблих та за перемогу над ворогом і утвердження миру. Боже храни Україну!

Детальніше про церковні свята у лютому можна прочитати тут.