Студенти добилися відставки міністра

23 жовтня 1990 року Верховна Рада УРСР проголосувала за відставку прем'єр-міністра Віталія Масола, і через шість днів він піде у відставку.

2 жовтня 1990 року на Майдані в Києві розпочалась Революція на граніті. Студенти з України почали політичне голодування, протестуючи проти підписання нового сюзного договору, який затримував незалежність країни. Цю ідею запропонувала Київська студентська спілка, а керівниками акції були Маркіян Іващишин зі Львова і Олесь Доній з Києва. Групами по двоє-троє, кілька десятків студентів прийшли на Майдан, що тоді називався площею Жовтневої революції, і почали голодувати.

Вони встановили наметове містечко і вимагали не підписувати новий союзний договір, відставки голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола та націоналізації майна компартії. Віталій Масол був головою уряду в останні роки існування УРСР і висловлював соціалістичні, антиринкові погляди.

Протягом п'яти днів більшість студентів вирушила до Верховної Ради, кричачи "Україні - волю". Вони прогнали міліцію та водомети від будівлі. Не вдалося потрапити всередину, але організатори акції були запрошені на переговори. У той час українців закликали до загального страйку.

До акцій протесту приєднались не тільки студенти, але й школярі. За два дні 314 депутатів підтримали постанову "Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м. Києві". Всі вимоги були прийняті, і молодь повернулась до навчання.

21 вересня 1989 року на стадіоні "Буковина" у Чернівцях відбувся фінал І Республіканського фестивалю української пісні "Червона рута". Фестиваль тривав з 17 по 24 вересня.