Суд в Іспанії засудив до 18 років пенсіонера, який надсилав посилки з бомбами до посольств США та України

Пенсіонер надсилає посилки з бомбами
Пенсіонер надсилає посилки з бомбами

Українського пенсіонера Помпео Гонсалеса Паскуаля, якому 74 роки, засудили Верховним судом Іспанії до 18 років ув'язнення за те, що він відправив шість посилок з бомбами високопоставленим чиновникам та урядовим установам. За даними видання El Mundo, бомби були запалювального характеру і спрацьовували лише при потягуванні за них. Більшість бомб були знешкоджені, але при вибуху однієї з них співробітник українського посольства отримав легкі поранення.

Гонсалеса Паскуаля затримали у січні 2023 року, але він був відпущений під заставу у квітні. Однак пізніше суд засудив його до 10 років за тероризм і 8 років за виробництво вибухових пристроїв. Він також повинен заплатити 1500 євро компенсації постраждалому співробітнику посольства України Миколі Величку. Згідно з рішенням суду, Гонсалес Паскуаль діяв з метою створення хвилювання в іспанському суспільстві, щоб тискати на уряди Іспанії та США і зупинити підтримку України.

Іспанська прокуратура встановила, що на телефоні підозрюваного були встановлені додатки Telegram, RT Noticias та Sputnik, а його пошукові запити в браузері були пов'язані з російською мовою, танками та останніми відео війни в Україні. За даними The New York Times, американські чиновники вважають, що російська розвідка причетна до розсилки посилок з вибухівкою. Вони вважають, що ця операція була проведена для перевірки роботи проксі-груп у разі загострення конфлікту в Україні з боку Росії та для демонстрації можливості нанесення ударів в Європі. Посольство Росії в Іспанії відкидає ці звинувачення як "фантастичні".

Читайте також