Суд зняв арешт з колишньої резиденції Януковича «Межигірʼя»

Межигірʼя - колишня резиденція Януковича без арешту
Межигірʼя - колишня резиденція Януковича без арешту

Вищий антикорупційний суд вирішив зняти арешт з приватної резиденції колишнього президента Віктора Януковича, відомої як "Межигір'я". Таку інформацію оприлюднила організація Transparency International Ukraine.

Арешт був знятий з самої резиденції та земельної ділянки, на якій вона розташована.

Кабінет Міністрів України подав клопотання про зняття арешту з майна Януковича. Адвокати колишнього президента спротивлялися зняттю арешту, оскільки вважали, що потрібно спочатку дочекатися кінцевого рішення суду. Однак суддя вирішив скасувати арешт.

Це можна вважати останнім кроком перед передачею "Межигір'я" державі.

У Transparency International Ukraine нагадали, що, за слідством, Янукович отримав дачний будинок у "Межигір'ї" за секретним розпорядженням від Ющенка. Пізніше син Януковича Олександр організував схему, щоб незаконно набути майно резиденції через фірму ТОВ "Танталіт".

Щоб здійснити обмін майном, вартість "Межигір'я" була завищена, а майно приватної фірми оцінили вище за ринкову вартість. У вересні 2007 року Кабмін офіційно завершив процес обміну, і "Межигір'я" повністю перейшло під контроль сім'ї Януковичів.

У 2017 році Київський апеляційний господарський суд визнав недійсним виходження резиденції "Межигір'я" з державної власності.

За п'ять років майно колишнього президента Віктора Януковича, яке знаходиться у резиденції "Межигір'я", так і не було націоналізовано, і територія резиденції завдала збитків державі. Конкурс на управління вже декілька разів був перенесений, а громадська організація, яка керує "Межигір'ям" протягом п'яти років, не надає доступ до фінансових даних резиденції.

Національний парк України "Межигір'я" закрив свої двері для відвідувачів 29 травня з метою запобігти можливому захопленню території. Однак 19 липня "Межигір'я" знову відкрили для громадськості після повернення у державну власність.

Читайте також