Супутник, який загубили у космосі ще у 90-х, раптово знайшовся

У цьому тижні було виявлено супутник, який був запущений у 1974 році та зник у 1990-х роках. Цю інформацію повідомляє 24 канал з посиланням на Gizmodo.

Цей супутник, під назвою Infra-Red Calibration Balloon (S73-7), був частиною програми космічних випробувань ВПС США. Він був запущений 10 квітня 1974 року та виведений на кругову орбіту в 800 кілометрів шляхом запуску великого пристрою KH-9 Hexagon.

Планувалося, що цей супутник розпухне на орбіті та стане калібровальним об'єктом для обладнання дистанційного зондування. Але розгортання не вдалося і супутник став космічним сміттям.

Астрофізик Джонатан МакДауелл виявив, що супутник вже раніше відстежувався радаром у 1970-х та 1990-х роках. Він зник, але тепер знову був виявлений.

МакДауелл зазначив, що основна проблема полягає в тому, що супутник є дуже маленьким і не відображається на радарі. Ймовірно, те, що відстежують зараз, є лише частиною неправильно розгорнутої кулі або дозатором.

Після запуску супутника інженери знають приблизне місцезнаходження і висоту його обертання. Якщо будь-який об'єкт буде знайдений в цій зоні, вони можуть розрахувати його орбіту назад у симуляції, щоб дізнатися, чи збігається вона з орбітою, на якій супутник був востаннє помічений.

Читайте також:
  • Пентагон звинуватив Росію у розробці нової ядерної зброї для космосу
  • Білий дім відреагував на вето РФ щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі