Супутник Boeing розвалився на орбіті за загадкових обставин

Демонстраційний супутник Boeing в космосі
Демонстраційний супутник Boeing в космосі

У наслідок аномалії супутник Intelsat 33e втратив з'єднання та припинив роботу. Цю інформацію повідомила міжнародна організація Intelsat в неділю. Компанія заявила, що співпрацює з виробником супутників Boeing та урядовими установами, щоб розпізнати причини цієї аномалії та провести аналіз даних та спостережень.

За підтвердженнями Космічних сил США (S4S), супутник Intelsat 33e розпався 19 жовтня 2024 року приблизно о 07:30 за київським часом. На даний момент S4S відстежує близько 20 уламків супутника, і, за інформацією компанії ExoAnalytic Solutions, спостерігається 57 уламків. Загроз від цих уламків поки що не виявлено.

Intelsat 33e був призначений для забезпечення зв'язку в Європі, Азії та Африці. Вже незабаром після запуску супутника у 2016 році виявилася проблема з його рухом, тому він потрапив на орбіту пізніше планового. Проблема з приводом, виявлена у 2017 році, зменшила його передбачувану термін служби з 15 до 3,5 років. Іншим супутником, створеним компанією Boeing, який був оголошений зниклим, став Intelsat 29e, після трьох років перебування в космосі.

Також варто згадати, що SpaceX планує запускати свою майбутню послугу Starlink Direct to Cell на мобільних пристроях. Ця послуга надаватиме зв'язок для смартфонів через супутник. Нова функція буде впроваджена на існуючих телефонах з високошвидкісним мобільним інтернетом та працюватиме «скрізь, де видно небо».

Читайте також