Сусідня країна обговорює видачу ухилянтів Україні

Сусідня країна обговорює ухилянтів Україні
Сусідня країна обговорює ухилянтів Україні

Молдова та Україна обговорюють питання видачі ухилянтів. Про це повідомив посол України в Молдові Марко Шевченко. За його словами, законодавство Європи не передбачало ситуації, з якою стикається Україна.

«На жаль, законодавство та правова база, які існують щодо біженців в Європі та Молдові, не враховували ситуацію, з якою стикається Україна... Ні одна з цих процедур не передбачала розгортання повномасштабної війни в Європі у 21 столітті та появи мільйонів біженців і так званих ухилянтів. Що стосується Молдови, то є певний діалог з цього питання. Але перед тим, як вирішувати суть проблеми, потрібно з'ясувати деякі базові поняття. Наприклад, скільки всього таких випадків було. Дані різних установ не співпадають і різниця велика. Без достовірних статистичних даних важко зрозуміти, як вирішити цю проблему», - заявив Шевченко.

Посол зазначив, що дуже складно встановити, скільки людей незаконно перетнуло кордон та залишається в Молдові.

«Щоб зробити цю проблему менш складною, пропонується розбити її на кілька менших проблем, які потрібно розв'язувати послідовно. Перша з них - що робити з людьми, яким Молдова відмовила у притулку», - додав дипломат.

Раніше прикордонна служба України повідомила, що більше 100 ухилянтів щодня намагаються незаконно перетнути кордон та потрапити до Європи. Українці намагаються проникнути через пункти пропуску та через незаконні ділянки. Про таких осіб часто стає відомо після повідомлень колег з інших країн. Угорщина, Польща та Словаччина не надають такої інформації.

В Молдові припиняють роботу центри тимчасового розміщення українських біженців. До вересня планується закрити ще вісім з 37 центрів та зробити ремонт у деяких з них.

Читайте також