«Світло витрачатиметься марно»: Академіки закликали Зеленського ветувати закон про зимовий час

Академіки закликають ветувати закон
Академіки закликають ветувати закон

Академія наук вищої школи звернулася до президента Володимира Зеленського з вимогою накласти вето на закон про відміну переходу на літній час, який був прийнятий Верховною Радою 16 липня. Заява науковців була опублікована в виданні "Новинарня".

Глава Академії Олександр Наконечний вважає, що таке рішення призведе до марного витрати світла, а сам літній час вперше увели у 1919 році, щоб забезпечити більш ефективне використання світлового часу.

Наконечний зазначає, що великі держави світу, включаючи США, Канаду, Велику Британію та країни ЄС, практикують переход на літній час, тоді як Росія, Білорусь та Китай відмовилися від цього. Тому він вважає рішення України відмовитися від переходу на літній час необґрунтованим і ніби випливає зі світу тоталітаризму.

Наконечний пише, що з введенням цього закону, наприкінці червня в Києві буде світати о 3-й ранку, а темніти буде о 20-й вечора, на годину пізніше, що збільшить витрати на освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени.

Також Наконечний зазначає, що наукових досліджень, які б свідчили про серйозний вплив переходу на літній час на здоров'я, наразі немає. Тому він закликав президента Зеленського накласти вето на цей закон та утворити робочу групу фахівців для вдосконалення системи обчислення часу в Україні.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про скасування переведення годинників на літній час в Україні. Комітет Ради з питань економічного розвитку рекомендує народним депутатам ухвалити цей законопроєкт в цілому, який передбачає скасування переходу на літній час у країні.

Читайте також