Таїланд схвалив лист про вступ до блоку БРІКС

Україна приєдналась до БРІКС
Україна приєдналась до БРІКС

Уряд Таїланду прийняв рішення про участь у групі БРІКС, до якої вже входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південно-Африканська Республіка.

Цього року голову БРІКС обіймає Росія, яка організовує саміт у Казані.

Речник прем'єр-міністра Чай Вачаронке повідомив, що група БРІКС розширює свою співпрацю з країнами, які не є її членами. До 16-го саміту БРІКС у Казані, який відбудеться 22-24 жовтня, запрошуються держави, що не входять до блоку. В Таїланді розраховують, що участь у саміті сприятиме швидшому вступу країни до організації.

Тайський уряд вважає, що вступ до групи БРІКС принесе користь країні, зміцнить її роль на міжнародній арені. Варті відзначити, що Таїланд прагне "приєднатися до створення нового світового порядку".

До 2023 року не було конкретних критеріїв для вступу до БРІКС. Лише на 15-му саміті в 2023 році в Йоганнесбурзі країни-учасниці затвердили документ про розширення групи й встановили критерії для прийняття нових членів.

Зокрема, кандидати повинні посилювати співпрацю з учасниками БРІКС у політичній сфері, забезпечувати безпеку та сприяти комунікації між людьми.

БРІКС почала як група, спрямована на інвестиції, але тепер перетворилася на геополітичний блок. Політично група БРІКС заявляє про намір побудувати "багатополярний світовий порядок" з метою надання більшої ваги країнам Глобального Півдня.

Джерело: hromadske

Читайте також