Такого не було останні десятиліття: Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

Ринок праці в Польщі зазнає радикальних змін
Ринок праці в Польщі зазнає радикальних змін

У Польщі кількість безробітних досягла мінімуму за 30 років

За даними Центрального статистичного управління (GUS), у Польщі в червні кількість безробітних скоротилася до 762 200 осіб, що є найнижчим показником за останні два десятиліття. У країні працюють 16 млн людей на повний робочий день.

«Минулого місяця кількість безробітних, зареєстрованих у службах зайнятості, склала 762,2 тис. осіб, проти 776,6 тис. осіб на місяць раніше. Останнє таке низьке значення було зафіксовано в липні 1990 року (699 тис.)», - повідомляє GUS. Найнижчий рівень безробіття (2,9%) зафіксовано у Великопольському воєводстві, а найвищий (8,2%) - у Підкарпатському.

Польща має один з найнижчих рівнів безробіття в Європі

За інформацією Євростату, у Польщі рівень безробіття становить лише 3%, що є другим найнижчим показником у Євросоюзі. Найнижче безробіття (2,7%) в Чехії. У середньому в ЄС безробіття становить 6%, а в зоні євро - 6,4%. Натомість найвищий рівень безробіття був зафіксований у Іспанії (11,7%) та Греції (10,6%).

Зростання кількості іноземних працівників у Польщі

У зв'язку зі скороченням кількості працездатних громадян, у Польщі зростає потреба в іноземних працівниках. За останні 10 років збільшилася кількість іноземних робітників, зареєстрованих у Системі соціального страхування (ZUS). Це стосується не тільки українців, білорусів та представників Кавказу, але й громадян Південно-Східної Азії, Африки та Південної Америки.

Читайте також