Тариф на електроенергію взимку: скільки доведеться платити українцям за кіловат

Тариф на електроенергію у зиму
Тариф на електроенергію у зиму

Тариф на електроенергію взимку залишиться незмінним для українців до травня 2025 року. Про це повідомили у Міненерго. Вартість електроенергії становитиме 4,32 гривні за кожен кіловат-годину. Таке рішення прийняв Кабінет Міністрів.

Уряд також пояснив, що до травня 2025 року тарифи на електроенергію не будуть переглядатися. Вартість електроенергії в майбутньому може залежати від різних факторів, але зараз, враховуючи ситуацію в країні, прогнозувати зміни непросто.

Увагу українців також звернули на те, що перебої у подачі електроенергії не пов'язані з тарифами. Деякі поширюють теорію про навмисні відключення, але це не має відношення до вартості електроенергії. Ситуація з відключеннями погіршилася через спекотну погоду, а не через підвищення тарифів.

Даними Євростату, ціни на електроенергію в Україні є одними з найнижчих в Європі. У середньому, в країнах ЄС ціна становить 12,88 гривні за кіловат-годину, тоді як в Україні - 4,32 гривні. Найвищі ціни на електроенергію спостерігаються в Німеччині (18,10 гривні) і Ірландії (17,15 гривень).

Українці можуть установити багатозонний лічильник електроенергії, що дозволяє користуватися тарифами зі знижкою в певний період. Наприклад, з 23:00 до 7:00 вартість електроенергії становитиме 2,16 гривні за кіловат-годину, замість звичайних 4,32 гривні.

Однак важливо розуміти, що ситуація в енергетиці України залежить від різних факторів, а не лише від тарифів.

Читайте також