Тариф на світло з 1 вересня: скільки доведеться платити українцям за кожну кіловат-годину

Тариф на світло з 1 вересня
Тариф на світло з 1 вересня

За інформацією заступника міністра енергетики Світлани Грінчук, з 1 вересня тариф на електроенергію залишиться незмінним - 4,32 гривні за кіловат-годину. При цьому, планів підвищувати тариф немає. Такі заяви були зроблені відповідно до рішення, прийнятого до квітня 2025 року.

Варто відзначити, що ринкова ціна електроенергії в Україні сягає приблизно 7,5 гривень за кіловат-годину. Усім споживачам надається електроенергія з різних джерел, що включають атомну, гідроелектростанції, теплові електростанції, вітрову та сонячну генерацію, а також імпорт.

За даними Міністерства енергетики України, собівартість виробництва електроенергії на атомних станціях становить 1,7 гривень за кіловат-годину. У свою чергу, роздрібна ціна на електроенергію для населення складає 4,32 гривні, яка включає витрати на виробництво, передачу, розподіл та постачання.

Зазначено, що тариф на електрику буде залишатися незмінним до травня 2025 року, і подальший перегляд залежатиме від ряду факторів, які на даний момент неможливо передбачити. Нагадаємо, що раніше така ж ситуація виникла із цінами на газ.

Читайте також