Тарифи на електрику: Die Welt засмутила європейців перспективою

За планами Німеччини до 2035 року країна повністю перейде на використання електроенергії з відновлюваних джерел. Проте, за даними німецького видання Die Welt, навіть у 2040 році населенню країни доведеться стикатися з високими цінами.

Згідно з оголошеним урядом планом, Німеччина має забезпечити виробництво енергії на основі вітру та сонячної радіації до 2035 року. Однак, дослідження, яким раніше приділялося мало уваги, показують, що ця мета є нереалістичною. Більше того, навіть у майбутньому варто очікувати високих цін на електроенергію.

За даними видання, надія на зниження вартості енергії після зміни на зелену енергетику – це міф. Середня ціна електроенергії на оптовому ринку очікується складатиме 120 євро за МВт-год. Зазначимо, що з початку березня 2022 року вартість електроенергії на біржі у Німеччині спільно знизилася до 102 євро.

Обліковується, що в кризовий 2022 рік середня ціна для Німеччини становила 235 євро за МВт-год, в 2021-му – 96 євро, а в 2020-му всього 30 євро.

Окрім того, Німеччина планує розширити використання геотермальної енергії до 2030 року. Це дозволить надати в електромережу в 10 разів більше енергії. Канцлер Олаф Шольц відвідав геотермальний проект Eavor Geretsried у Геретсріді, підтвердивши, що глибинна геотермальна енергія має великий потенціал у Німеччині.

Геотермальна енергія витягується з глибоких резервуарів, розташованих на глибині понад 400 метрів. За словами канцлера, до 2030 року кількість геотермальних теплових насосів для побутових споживачів та геотермальних електростанцій зросте з 42 до 54.

Німеччина також обіцяла виділити додатково 195 млн євро на енергопостачання та виживання українських підприємств. Міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце заявила, що тепло та електроенергія є ключовими для життєздатності населення України і, зокрема, підтримує критичну українську енергетичну інфраструктуру.

Окрема частина коштів буде використана для захисту української енергетичної інфраструктури перед початком зими, відновлення пошкоджених електромереж та впровадження енергоефективних технологій.