Тарифи, пенсії, субсидії: що зміниться з початком опалювального сезону у жовтні

Субсидії підвищение тарифи пенсії опалювальний сезон
Субсидії підвищение тарифи пенсії опалювальний сезон

З переходом на осінь українці очікують змін у соціальній сфері та комунальному господарстві. Нинішній жовтень принесе низку важливих нововведень, які стосуватимуться багатьох людей. Від перерахунку пенсій до змін у тарифах на електроенергію - ці зміни вплинуть на повсякденне життя громадян.

Про це повідомляє "Хвиля".

Субсидії на опалювальний сезон

Опалювальний сезон офіційно розпочнеться 1 жовтня і триватиме до 30 квітня. Громадяни, які отримували "літню" субсидію або користувалися пільгами на ЖКП, автоматично отримають зимову субсидію. Іншим рекомендують звернутися до ПФУ до 30 листопада 2024 року для отримання субсидії з жовтня поточного року.

Зміни у тарифах на електроенергію

З 1 жовтня вартість електроенергії для побутових споживачів становитиме 4,32 грн./кВт-год. Проте для тих, хто користується електричним опаленням, передбачено пільгові умови.

Знижений тариф 2,64 грн./кВт-година буде діяти з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року, але лише за умови споживання до 2000 кВт на місяць та наявності офіційно зареєстрованого електроопалення. Для отримання пільгового тарифу слід звернутися до місцевого оператора системи розподілу електроенергії.

Підвищення пенсій

Загальне підвищення або зростання виплат пенсій не передбачається. Але автоматично нараховуватимуться надбавки до пенсій за віком:

  • 300 грн. для осіб, які досягли 70 років
  • 456 грн. для осіб, які досягли 75 років
  • 570 грн. для осіб, які досягли 80 років

Крім того, пенсіонери, які продовжували працювати після досягнення пенсійного віку, але поки що звільнилися, можуть звернутися до центрів обслуговування громадян ПФУ для індивідуального перерахунку пенсії.

Читайте також