ТЦК перевірятимуть документи на вулиці по-новому: пояснення

Чиновники проверяют документы на улице
Чиновники проверяют документы на улице

Громадяни, які ухиляються від військового обліку, можуть отримати штраф

Ухиляння від військового обліку тепер може призвести до накладання штрафів на громадян. Таку інформацію надала заступниця міністра оборони України з питань цифровізації Катерина Черногоренко в інтерв'ю Армія TV.

За її словами, представники ТЦК (тимчасових контрактних комісій) та СП (солдатських постів) зможуть перевіряти документи на вулиці і звернутися до військовозобов'язаного з проханням пред'явити військовообліковий документ. Шляхом перевірки за допомогою технічних засобів ТЦК перегляне, чи є інформація про цю особу у реєстрі "Оберіг". Використовується QR-код для зчитування даних.

Якщо особа протягом 60 днів від моменту прийняття нового закону про мобілізацію не внесла свої дані, ТЦК може звернутися до поліції для адміністративного затримання. Однак, якщо інформацію можна отримати з інших реєстрів, постанова про адміністративне правопорушення не буде винесена на кожен штраф.

Види військово-облікових документів

Військово-облікові документи старого зразку і в паперовій формі залишаються в дії. До них належать:

  • Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного нового зразку з 2017 року;
  • Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного кількох зразків до 2017 року;
  • Приписне свідоцтво для призовників, які стали на військовий облік, але не є військовозобов'язаними;
  • Військовий квиток або посвідчення офіцера.

Також застосовуються військово-облікові документи, сформовані онлайн на базі реєстру "Оберіг" за допомогою застосунку "Резерв+". Відомо, що через "Резерв+" вже оновлено військово-облікові дані 3,4 млн громадян України.

Також варто зазначити, що система "Дія" нагадуватиме військовозобов'язаним про штраф за невчасно оновлені військово-облікові дані. Однак штраф буде видно тільки у випадку, якщо особа не сплатить його вчасно.

Крім того, керівники критично важливих підприємств мають можливість бронювати своїх співробітників від мобілізації. Офіційно виписку про бронювання можна буде завантажити з порталу "Дія" і роздрукувати.

Читайте також