Техогляд та заміна номерів: українським водіям у Німеччині загрожують штрафи

Український автомобіль з номерами в Німеччині
Український автомобіль з номерами в Німеччині

Українські біженці, які проживають у Німеччині понад рік, отримали нові правила щодо їхніх автомобілів. Після 30 вересня вони зобов'язані замінити українські номерні знаки на німецькі. Протягом першого року перебування у Німеччині їм дозволяється використовувати автомобілі з українськими номерами без перереєстрації, але після закінчення цього терміну потрібна офіційна реєстрація транспортного засобу у Німеччині. Деякі федеральні землі надають можливість отримати виняткові дозволи, які дозволяють користуватися автомобілем без німецької реєстрації до 30 вересня 2024 року.

Заява на реєстрацію автомобіля може бути подана в установу, що займається реєстрацією транспортних засобів за місцем проживання. Учасники процесу повинні пред'явити документи, що засвідчують особу, українське свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки, індивідуальний дозвіл або сертифікат відповідності ЄС для транспортного засобу, а також підтвердження страхування.

Після 30 вересня 2024 року українські документи на автомобілі та номерні знаки перестануть бути дійсними в Німеччині, а подальше їх використання буде заборонено. Невиконання вимог реєстрації автомобіля розглядається як адміністративне правопорушення і передбачає штраф.

Під час реєстрації автомобіля необхідно пред'явити оригінали документів, тому цифрові версії не приймаються. Повернення номерних знаків можливе, якщо українські свідоцтва про реєстрацію визнані недійсними відміткою про надання німецької реєстрації.

Українці не можуть зняти автомобілі з німецької реєстрації до повернення в Україну, оскільки без реєстрації вони не мають права рухатися в Німеччині. Процес зняття з обліку спрощений, заяву можна подати онлайн.

Читайте також