The Guardian: ЄС розблокує для Угорщини €10 млрд

12 грудня Європейська комісія вирішила виділити Угорщині 10 млрд євро з раніше заморожених коштів Європейського союзу. Ця сума складає третину загального фінансування країни. Про це повідомив The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела.

За даними джерел, гроші будуть виділені на підтримку Угорщини через виконання нею реформ, а не через пряму угоду з прем'єр-міністром Віктором Орбаном. Орбан багато разів погрожував заблокувати переговори про вступ України до ЄС на майбутньому саміті лідерів. Таким чином, розмороження коштів є результатом реформ Угорщини, а не шантажу з боку Орбана.

Однак, дипломати вважають цей хід некоректним, так як він виглядає як торг, а не просте виділення коштів. Але вони запевняють, що такий варіант був єдиним можливим, оскільки Угорщина виконала частину реформ, необхідних для розблокування фінансування.

Позитивним моментом є той факт, що Угорщина вперше відповідає на запити Єврокомісії та виконує реформи, особливо в сфері незалежності судової системи. Тому Угорщині будуть виділені кошти замороженого фінансування.

У грудні минулого року Єврокомісія поставила перед Угорщиною чотири умови щодо незалежної судової влади. Уряд Угорщини повідомив, що вони виконали ці вимоги. Таким чином, вирішено більшу частину проблеми з антидемократичними законами, які співвідносяться з фінансовою підтримкою ЄС.

Раніше було повідомлено, що Євросоюз знайде спосіб надати фінансову допомогу Україні навіть у випадку, якщо Віктор Орбан запровадить блокування виділення 50 млрд євро. Переговори про членство в ЄС для України заплановано на засіданні Євроради 14-15 грудня.

Однак, Віктор Орбан вважає це рішення помилковим і стверджує, що вступ України в ЄС є прикладом поспішного русізму. Він навіть грожить заблокувати фінансову допомогу ЄС для України та її шлях до Євросоюзу, якщо ЄС не перегляне свою стратегію підтримки Києва.

Угорщина також відмовляється надавати військову підтримку Україні, щоб, як вони кажуть, не продовжувати війну. Петер Сійярто, міністр закордонних справ Угорщини, заявив, що Євросоюз не повинен починати переговори з Україною про вступ до спільноти.