The New York Times пояснила, чому європейські політики бояться перемоги Трампа

Уряди європейських країн серйозно турбуються про майбутнє, якщо Дональд Трамп повернеться у Білий дім. Вони вважають, що він припинить допомогу Україні і загрожує розпадом НАТО. Низка європейських дипломатів та посадовців розповіли про це The New York Times.

За всю історію Північноатлантичного альянсу (НАТО) як республіканські, так і демократичні президенти США бачили цю організацію як засіб збільшення впливу Америки в світі. Але Дональд Трамп вже декілька десятиліть дивиться на НАТО негативно. Він вважає, що цей альянс витягує американські ресурси і несе великі витрати для США.

Як президент, Трамп неодноразово загрожував покинути альянс, якщо країни Європи не збільшать свої видатки на оборону. Вже в новій передвиборчій кампанії його задуми щодо НАТО поки що залишаються неяскравими, але на його вебсайті з'явилася фраза про переоцінку мети та місії альянсу.

Представники Європи докладали зусиль, щоб дізнатися про наміри Трампа. Деякі дипломати навіть зверталися безпосередньо до Трампа і обговорювали питання НАТО. Проте більшість європейських посадовців визнають, що не знають, як поводитися з Трампом.

Багато їх хвилює можливість виходу США з НАТО, якщо Трамп повернеться до влади. Вони вбачають це як стратегічний та історичний провал і страхуються від цього, збільшуючи свої замовлення на американську зброю.

Багато людей вважають, що Трамп просто блефує та намагається змусити європейців більше вкладати у власну оборону. Проте є думки, що навіть невдала спроба вийти з НАТО може підривати довіру до альянсу та послаблювати стримування від Росії.

Оскільки наразі Трамп більше сконцентрований на кримінальних справах та перемозі на виборах серед республіканців, він рідко говорить про НАТО. Тому багато європейських дипломатів почуваються незручно і не знають, як взаємодіяти з ним. Однак вони переконані, що його повернення до влади може спровокувати кризу, особливо для України та альянсу західних демократій, що підтримують захист країни від Росії.

Президент НАТО Камілла Гранд вважає, що Європа буде оцінювати дії Трампа щодо України. Але є думки, що це все лише стратегія Трампа, щоб змусити країни більше витрачати на оборону.

Так чи інакше, сам факт спроби вийти з НАТО може підривати довіру до альянсу. З юридичного боку, питання про можливість виходу із НАТО може бути оскаржене. Однак навіть якщо спроба буде невдалою, це може поставити під загрозу роль НАТО як гаранта безпеки Європи та перестати стримувати Росію.

Рейтинг Дональда Трампа значно впав, а The Economist назвали його найбільшою загрозою для світу. Джо Байден висловив свою думку про шанси Трампа на прийдешніх виборах. Також були згадані думки інших політичних діячів щодо можливого виходу США з НАТО. У даному випадку європейські дипломати вважають, що навіть невдалий крок Трампа може поставити під загрозу довіру до НАТО та безпеку Європи.