Тисячі українців залишили Німеччину: у чому причина

Тисячі українців трудоустроїлись в Україні
Тисячі українців трудоустроїлись в Україні

Зменшення кількості українців в Німеччині

У Німеччині спостерігається зменшення кількості українців, які шукають захист у цій країні. За даними Німецької федеральної служби статистики, протягом року кількість українців, які шукають захист у Німеччині, зменшилася на 3%. Незважаючи на це, кількість зареєстрованих шукачів захисту загалом збільшилася.

Найбільшою національною групою серед претендентів на статус захисту є українці. За даними Центрального реєстру іноземців, на кінець 2023 року їх було зареєстровано 977 тисяч. Однак, порівняно з попереднім роком, їх кількість зменшилася.

Українські біженці в Німеччині

За даними статистики, крім українців, статус захисту також отримали громадяни Сирії, Афганістану, Іраку та Туреччини. Загалом, наразі в AZR зареєстровані 3,17 млн осіб. Порівняно з попереднім роком, кількість зареєстрованих осіб зросла на 275 тисяч.

Згідно зі статистикою, серед громадян України, які шукають захист в Німеччині, переважають жінки. Також відзначається, що середній вік українців-біженців становить 34 роки.

Німецький Інститут дослідження ринку праці та професій виявив, що кількість громадян України в Німеччині зросла зі 156 тис. до 1,24 мільйонів. Проте, біженці не дуже охоче інтегруються на ринку праці. Прогнозується, що рівень їх зайнятості досягне 45% за п'ять років і 55% за десять років.

Проблеми, з якими зіткнуваються українці-біженці, пов'язані з їхнім освітнім рівнем, середнім віком та станом здоров'я. Також на зайнятість українців впливає економічна ситуація в Німеччині. Враховуючи очікуване зростання демографії і відновлення економіки, ситуація може покращитися.

Нагадаємо, у Німеччині почали виселяти українських біженців із квартир.

Читайте також