Три природні заповідники, які необхідно відвідати усією сім'єю

Зараз актуально подорожувати по Україні, щоб роздивитися всю її красу і величність. Якщо ви звикли відпочивати на морі чи в горах, то варто також відвідати природні заповідники. Під час війни є можливість побачити лише три.

Один з найгарніших українських заповідників - Ґорґани. Він знаходиться у високогірній частині Довбушанського масиву, серед Карпатських вершин. Він славиться своїми буковими пралісами і захоплює дивовижними краєвидами та пішохідними доріжками, які ведуть до скель Довбушанка та Ведмежик. Ґорґани включені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО і зберігають первозданну природу, такою, якою вона була сотні років тому. Дістатися до Ґорґан нелегко через багато стрімких схилів та гострогребеневих хребтів, тому перед поїздкою варто підготуватися. Проте зараз є багато гідів, які проведуть вас місцевими стежинами і покажуть всю красу заповідника. На території Ґорґан багато стрімких річок і родзинками є тамтешні ліси.

Розточчя - ще один гірський заповідник на заході України. Він вражає туристів великою кількістю форм рельєфу - гострі скелі, річки, ставки, полонини. На території заповідника можна зустріти лисиць, горностаїв, оленів, змієїдів, жовтоголових корольків та чорних лелек. Особливо популярна тамтешня локація - гора Гострий горб, з якої відкриваються неймовірні пейзажі. Від Розточчя беруть початок десятки струмків та річок, які впадають у Буг, Дністер та Чорне море. Заповідник розташований на території трьох регіонів - Карпат, Поділля та Полісся.

Якщо ви плануєте відпочивати на Тернопільщині, то обов'язково відвідайте заповідну зону Медобори. Це мальовниче місце, де можна побачити залишки давнього бар'єрного рифу, вік якого становить близько 25 мільйонів років. Тут у Х-ХІІІ століттях розміщувався осередок язичництва, який свідчить про археологічні знахідки. Крім цього, на території заповідника є багато природних об'єктів, таких як озера, які навіть зимою не замерзають. До Медоборів також приїздять заради оздоровлення, оскільки тут знаходиться джерело "Гліцеринова вода" з цілющими властивостями.

На Шацьких озерах, що розташовані на Волині, розпочався курортний сезон. Це місце збирає відпочивальників з усієї України. Там є декілька популярних озер недалеко від селища Шацьк. Як до них проїхати, де зупинитися та скільки коштуватиме така відпустка - розкажемо далі.

Підпишіться на наш телеграм канал новостей тут.

Вже другий рік поспіль українцям не доступне море через воєнні дії і екологічну катастрофу після підриву Каховської ГЕС російськими військами. Тому багато українців шукають інші варіанти для відпочинку і переведення вихідних.