Працевлаштування українських біженців у Польщі

Згідно зі статистикою, наданою Європейською комісією, 185 000 українських біженців вже почали працювати у Польщі за спрощеними процедурами.

Українським біженцям надається право на працевлаштування, навіть якщо вони не мають дозволу на роботу або ідентифікатора PESEL.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

«Біженці з України можуть почати працювати, якщо їхній роботодавець проінформує місцеву службу зайнятості про прийом на роботу протягом двох тижнів», – йдеться у заяві польської міграційної служби.

Процедура поширюється на громадян України та подружжя громадян України, що не входять до ЄС, які прибули до Польщі з моменту повномасштабного російського вторгнення 24 лютого чи пізніше.

Більшість нових співробітників становлять українські жінки – близько 135 000 людей.

У найближчому майбутньому нові ухвали дозволять краще контролювати те, щоб українським біженцям «гарантували адекватні стандарти роботи».

Дефіцит кадрів спостерігається у багатьох сферах Польщі. Наприклад, багато пропозицій від фермерських та садових господарств, куди запрошують працювати українців.

Масажистам у польських готелях пропонують вакансії із зарплатою близько 5000 злотих, у реабілітаційних центрах – з медичною освітою – приблизно 6000 злотих (42 тисячі гривень) за повної зайнятості.

Більше мають можливість заробляти ті, хто вільно володіє польською мовою.