У 2023 році зафіксували 119 випадків поширення реклами, яка дискримінує жінок

Україна зафіксувала 119 випадків поширення сексистської реклами

У щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця зазначається, що в Україні у 2023 році зафіксовано 119 випадків поширення сексистської реклами.

Управління Держпродспоживслужби в усіх областях України та місті Києві виявило випадки поширення дискримінувальної реклами відносно жінок. За звітом, в усіх випадках поширення такої реклами було зупинено.

Підсумково, було ухвалено 34 рішення про усунення порушень або зупинення реклами та 93 рішення про накладення штрафів на суму 293,7 тисяч гривень.

Проте, під час дії воєнного стану, Держпраця не проводить перевірки вимог закону про рекламу щодо дискримінаційних оголошень про вакансії. Це пов'язано з обмеженнями, установленими статтею 16 Закону про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану.

Омбудсмен звернувся до Кабміну з пропозицією розглянути можливість відновлення перевірок Держпрацею. Проте, Міністерство економіки поки не розглядає це питання, оскільки планується перерозподіл функцій між органами виконавчої влади.

У звіті також зазначається, що Україна виконує заходи для досягнення гендерної рівності та виповнення рекомендацій Єврокомісії для прискорення вступу до ЄС. Україна наразі займає 66 місце зі 146 країн у Індексі гендерного розриву.

Проте, існують проблеми, пов'язані з правами та можливостями жінок і чоловіків, видимістю жінок на керівних посадах та захистом жінок від насильства під час конфлікту.

Дискримінаційну рекламу за ознакою статі визнають за наявності тверджень або зображень, що дискримінують одну стать, принижують гідність за ознакою статі або показують насильство за ознакою статі. Це заборонено Законом про рекламу України.

ООН ухвалила резолюцію на захист прав інтерсексуальних людей

Рада ООН з прав людини прийняла першу резолюцію на захист прав інтерсексуальних людей. За цю резолюцію проголосували 24 країни, 23 утрималися, а жодна не проголосувала проти.

Резолюція закликає держави боротися з дискримінацією, насильством і шкідливими практиками щодо осіб з вродженими варіаціями статевих ознак і усунути їхні першопричини. Вона також закликає надавати допомогу цим людям у реалізації їхніх прав на здоров'я.