У бою з українцями загинув російський генерал

15 січня 1945 року відділи НКВС розпочали штурм селища Космач, яке вважалося столицею УПА. Головна мета радянської влади була ліквідація сховищ та баз постачання повстанців.

У обороні селища взяли участь близько 14 сотень бійців УПА, зокрема курені "Гайдамаки", "Карпатський", "Гуцульський", "Перемога" і відомий курінь "Скажені" під командуванням Павла Вацика Прута. Проти них стояли силовики НКВД та 31-й, 33-й і 87-й радянські прикордонні загони.

"Там було повно наших військ, але ми не захотіли приймати бій у селі, щоб село не горіло. То відступили з нього. На околиці Космача в залісненій місцевості більшовики зайшли тріумфально. І почав Ванька гулять грабувати людей, ґвалтувати жінок тощо, що вони вміли робити, це всі знають. Коли більшовики розслабилися, наші частини оточили Космач і почали їх бити. Бій тривав три доби без перерви"

Саме учасник бою, сотник Мирослав Симчич, згадував про події тих трьох днів.

Українські повстанці здійснили напад на резервні частини НКВД, які прибули до селища на 12 вантажівках. За 2,5 години було знищено понад 405 ворожих солдатів.

"Як тільки вже під'їхала остання вантажна машина з солдатами і не було чутно гулу машин, ми зрозуміли, що вже всі прибули. І тоді я дав команду хлопцям: "Вогонь!". Хлопці як ударили, в нас було на озброєнні 22 кулемети, полковий міномет, протитанкова бронебійка. І десь мали з півсотні автоматів. Як це все гухнуло, то не було якогось голосу зброї, а все гуділо, немов у пеклі"

Протягом кількох днів українські повстанці вигнали чекістів з села, при цьому загинув і сам Микола Дергачов, який пізніше був згаданий як підполковник у документах.

Курінь УПА "Сіроманці" проти НКВС

30 вересня 1944 року курінь УПА "Сіроманці" вибився з оточення військ НКВС під Уневом. Сотник Дмитро Карпенко Яструб очолював цю операцію.

У цей день УПА отримала повідомлення про те, що 1,5 тисячі чекістів разом з танками і літаками готуються знищити повстанців у районі Унівського монастиря.

Чекісти розпочали наступ першими і використовували важку техніку та міномети. Протягом доби було здійснено 22 атаки, але всі вони були відбиті українськими вояками.