У Чорному морі загорілися «вишки Бойка»: супутникові знімки

Показання спутників локалізують пожежу біля Чорного моря
Показання спутників локалізують пожежу біля Чорного моря

Бурові платформи в Чорному морі горять

У Чорному морі почалося палаюче лихо - бурові газо- та нафтовидобувні платформи, відомі як "вишки Бойка", вигорають біля берегів Криму. За даними моніторингової групи "Кримський вітер", усі три платформи піддалися нападу, при цьому середня платформа повністю зайнята вогнем, а з третьої видно стовп диму.

Росія знову використовувала "вишки Бойка" для військових цілей

Варто згадати, що в вересні 2023 року Україна повернула під свій контроль "вишки Бойка", які були окуповані Росією в 2014 році. Однак, російська сторона використовувала їх як вертолітні майданчики та для розміщення радіолокаційних станцій. Зокрема, ці платформи були використані військовими для агресивних дій.

Удар ЗСУ по "вишкам Бойка" та їхні наслідки

20 червня цього року Збройні сили України провели удар по бурових установках, які були привласнені Росією та звалися "Чорноморнафтогазом" або "вишками Бойка". У той момент на платформах перебувало більше 100 осіб, при цьому перша вишка була особливо постраждала. Також відомо, що окупанти використовували платформи для розвідки.

Після удару вогонь поширився на свердловини, і російським окупантам не вдалося його загасити понад місяць. Британська розвідка повідомляла про бої між російськими та українськими морськими та повітряними силами за газові та нафтові платформи у Чорному морі, що находяться між Кримом та Одесою.

Читайте також