У Десні біля Чернігова місцями зафіксовано масовий замор риби

Масовий замор риби біля Чернігова
Масовий замор риби біля Чернігова

У річці Десна біля Чернігова помітили потемніння води та масовий замор риби, повідомив в. о. мера Чернігова Олександр Ломако. Вода в річці набула темного кольору, а на пляжі зафіксований незначний неприємний запах. Наразі засідає оперативний штаб, який вирішує, як поступати з рибою.

Міський голова нагадав, що з минулого тижня на пляжі заборонено відвідування. Муніципальна варта контролює ситуацію, а контроль за продажем риби посилено. Водночас, Ломако підкреслив, що місто не використовує воду з річки і загрози для мешканців немає.

Забруднення річок Сейм та Десна

Нагадаємо, що на річках Сейм та Десна спостерігається отруйна вода. Забруднені води із цих річок наближаються до Чернігова з меншою швидкістю, ніж очікувалося. У забруднених річках заборонено купання, вилов риби та використання води з них. За даними Міністерства захисту довкілля, на території Чернігівської та Сумської областей зібрано більше 22 тонн загиблої риби.

Свідчення про забруднення річки Сейм були зафіксовані поблизу села Манухівка, недалеко від кордону з РФ. Станом на 28 серпня влада звернулася до різних державних структур для вирішення проблеми. Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець підкреслив, що забруднення річки є надзвичайною подією, і необхідно попередити, щоб забруднені води дійшли до водозабору столиці.

Наразі фахівці проводять заходи для локалізації органічного забруднення, що надійшло із річки Сейм, і розпочато видалення загиблої риби з річки Десна.

Читайте також