У двох лабораторіях світу зберігають найсмертельніший вірус

26 жовтня 1978 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про повне знищення вірусу віспи в природі.

Відома також як чорна віспа, ця хвороба була одним з найнебезпечніших інфекційних захворювань в історії. Проте, в 1980 році її вважали ліквідованою. Зараз вірус віспи зберігається тільки в двох лабораторіях - одній у США і одній в Росії. Ці лабораторії ретельно забезпечені, щоб навіть у найекстремальніших ситуаціях не сталося розповсюдження вірусу.

В період з 1870 по 1980 роки епідемії віспи забрали життя від 300 до 500 мільйонів людей. У тих, хто вижив, залишалися шрами на шкірі. Це хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, наприклад, через кашель. Навіть пил може містити віконавіруси.

Останній випадок зараження віспою був зафіксований 26 жовтня 1977 року в Марка, Сомалі. Влітку 1978 року стало відомо про останню жертву віспи - медичного фотографа Дженет Паркер.

Вакцину від віспи розробив лікар Едвард Дженнер у XVIII столітті. Створення цієї вакцини було першим кроком у світовій кампанії вакцинації, яка націлена на зниження поширення хвороби.

У мережі можна знайти фотографії людей початку XX століття, які були інфіковані вірусом натуральної віспи. Це свідчить про те, що навіть у 1914 році, коли вакцинація вже була поширеною практикою, віспу ще не подолали повністю.

Остання велика епідемія віспи в Європі спалахнула під час франко-прусської війни в 1870-х роках. В результаті цієї епідемії у Франції загинуло 200 тисяч людей, а в Німеччині - понад 160 тисяч.