У Європі визначились із поверненням чоловіків призовного віку в Україну

Повернення призовників в Україну
Повернення призовників в Україну

Єврокомісія висловила свою протидію примусовому поверненню українських призовників до країн ЄС, в яких вони отримали тимчасовий захист.

Про це повідомила єврокомісар з внутрішніх справ Ілва Йоганссон в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Йоганссон зазначила, що такі дії суперечать директиві про тимчасовий захист. Вона пояснила, що ЄС не може застосовувати різний підхід до українських громадян на підставі їх віку, статі або військового обов'язку.

"Це неможливо згідно з Директивою про тимчасовий захист", - підкреслила єврокомісар.

Йоганссон наголосила, що ЄС не буде примусово виштовхувати українців зі своєї території. Європейський союз готовий підтримати тих, хто бажає добровільно повернутися до України. "Ми підтримаємо тих, хто хоче повернутися в Україну, і ми обговоримо з українською владою та українським урядом, як зробити це найкращим способом. Ми нікого не виштовхуватимемо з ЄС", - заявила вона.

Ця заява була зроблена в контексті дискусії, ініційованої міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським. Він закликав країни Західної Європи переглянути свої підходи до підтримки українських чоловіків призовного віку, щоб стимулювати їх повертатися до України. Цю ідею підтримав і міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Читайте також