У Казахстані четвертий день поспіль йдуть протести

У Казахстані тривають протести через ціну на скраплений газ та відсутність реформ. За наказом президента Касима-Жомарта Токаєва силовики проводять масові затримання людей та транспорту, блокують роботу інтернету і ЗМІ.

2 січня декілька сотень мешканців нафтового міста Жанаозена в Мангістауській області вийшли до будівлі акімату (казахстанська районна держадміністрація), висловлюючи протест проти підвищення цін на пальне.

Незабаром протести охопили й інші міста держави – Уральськ, Атирау та Актобе. На підтримку також вийшли активісти Нур-Султана та Алмати. Станом на 5 січня більшість міст Казахстану висловила недовіру владі.

4 січня почалися масові затримання протестантів. У місті Таразі поліція жорстоко проводила затримання місцевих жителів та кореспондентів, що зібралися на мирний мітинг, якій перейшов у бійку з силовиками. Арешти на вулицях почали відбуватися й в Алмати – там затримано декілька сотень людей.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв звернувся до нації російською мовою та пообіцяв ухвалити рішення знизити ціну на скраплений газ в Мангістауській області до 50 тенге за літр. Але активісти сприйняли його меседж як знущання та маніпуляцію.

Зараз протести тривають, декілька озброєних людей прорвали оборону адміністрації міста Алмати та підпалили її зсередини. В інтернет потрапляють знімки палаючого фасаду будівлі. Очевидці сповіщають про серію непотужних вибухів на центральному майдані Актобе.

За наказом президента в країні введено надзвичайний стан, який передбачає комендантську годину з обмеженням переміщення людей та транспортних засобів. Однак протесні настрої стрімко зростають.