У Мінфіні підрахували, скільки Україні потрібно коштів на пріорітетне відновлення

У Мінфіні підрахували потрібні кошти
У Мінфіні підрахували потрібні кошти

Україна потребує 37,3 млрд доларів США для фінансування дефіциту держбюджету у 2024 році

Заступниця міністра фінансів України Ольга Зикова повідомила про потребу України у зовнішньому фінансуванні на покриття дефіциту держбюджету у 2024 році, яка складає близько 37,3 млрд доларів США. Цю інформацію вона надала під час Круглого столу щодо відновлення України, який проходив у Парижі.

Ольга Зикова наголосила, що швидке відновлення є головним пріоритетом для країни, оскільки це сприяє створенню безпечних умов життя для громадян та економічному відновленню.

Відзначається, що міжвідомча Багатостороння координаційна платформа донорів має вирішальне значення у збільшенні зусиль міжнародних партнерів з відновлення України.

Україна потребує 9,5 млрд доларів США для фінансування першочергових потреб у відновленні

Згідно з оцінками звіту "Третя швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України" (RDNA3), розробленого Урядом України, Світовим банком, Європейською Комісією та ООН, Україна у 2024 році потребує приблизно 15 млрд доларів США на швидке відновлення. З цієї суми 5,5 млрд доларів США вже профінансовано з державного бюджету та за рахунок донорської підтримки. Таким чином, Україні потрібно залучити ще 9,5 млрд доларів США для фінансування невідкладних потреб у відновленні.

Виділяється важливість залучення іноземних інвестицій вже зараз, без чекання післявоєнної відбудови. Уряд України визначив пріоритетні сфери, такі як оборонна промисловість, енергетика, будівництво, сільське господарство, природні ресурси, цифрові технології та ІТ-сектор.

"Залучення приватного сектору до процесу відновлення є невід'ємною частиною сталого зростання України. Ми працюємо з нашими партнерами над тим, щоб досягти цього за допомогою різних механізмів, таких як страхування воєнних ризиків, створення сприятливих умов для інвестиційних проектів, державно-приватне партнерство та розвиток індустріальних парків", - додала Ольга Зикова.

Уряд активно реконструює різні сфери для відновлення

За підтримки партнерів у 2023 році Уряд України виділив понад 1 млрд доларів США на відновлення житлового сектору. Більша частина цих коштів була спрямована на ремонт та реконструкцію пошкоджених будинків, які постраждали від збройної агресії.

Також було відремонтовано автостради, магістралі та інші дороги, що зазнали пошкоджень на території України. У сфері освіти було відновлено близько 500 навчальних закладів, а кількість навчальних закладів, що мають бомбосховища, значно збільшилася.

Читайте також

Що подивитися в США за 10 днів і 2 тижні
03.10.2024 - 14:30 326 переглянули
Що подивитися в США за 10 днів і 2 тижні
Що подивитись в Сан Пауло: пам'ятки
02.10.2024 - 16:20 324 переглянули
Вид на пам'ятки Сан Пауло