У Мінсоцполітики пояснили необхідність змін до пенсійної реформи

Графік змін до пенсійної реформи
Графік змін до пенсійної реформи

Міністр соціальної політики України Дар'я Марчак пояснила, чому необхідні зміни до пенсійної реформи. За її словами, цей проект спрямований на відновлення справедливості щодо розмірів пенсій для багатьох громадян.

Марчак стверджує, що реформування пенсійної системи є крайньо необхідним. Це пов'язано з двома важливими факторами.

"І ми розробили проект реформи солідарного пенсійного забезпечення. Ми також розробили проект, що дозволяє в майбутньому запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення. Ми виходимо з двох важливих факторів. Перший фактор – ми зобов'язані зробити систему простою та зрозумілою. Система (зараз ред.) фантастично складна, має дуже багато колізій, недостатньо справедлива, має багато ситуацій, коли розміри пенсій настільки низькі, що держава потім доплатами та надбавками змушена постійно дотяжками підвищувати розміри пенсій", – пояснила вона.

За словами Марчак, цей проект реформи використовує модель, яка діюча в багатьох європейських країнах, таких як Німеччина, Австрія, Литва, Латвія, Кіпр і інші. Особливість цієї моделі полягає в її простоті.

"Ця модель працює так, що людина може зрозуміти, як вона працює і залежить від чого розмір її пенсії. За цією моделлю розмір внесків, які щомісяця сплачуються до пенсійної системи з заробітної плати, конвертується в уніфіковану синтетичну одиницю, і людина знає кількість балів, які вона заробляє і знає вартість цих балів.

Наразі триває узгодження реформи з ключовими зацікавленими сторонами. Після того, як буде узгоджено фінансову частину реформи, вона буде подана на розгляд Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Нагадаємо, що пенсії в Україні прогнозуються зростати у 2025 році.

Читайте також