У Нідерландах українців намагаються змусити платити за притулки

Намагаються змусити українців платити за притулок
Намагаються змусити українців платити за притулок

Більшість депутатів парламенту Нідерландів закликають уряд допомогти муніципалітетам збирати фінансові внески від українців, що працюють, за їхній притулок – відповідна норма набула чинності з 1 липня, але на практиці часто не виконується.

Опитування нідерландського видання De Telegraaf засвідчило, що муніципальна влада в Нідерландах не поспішає виконувати норму про стягнення плати в працюючих українців за центри розміщення біженців, де ті живуть.

"Від Амстердама до Утрехта і від Гронінгена до Маастрихта можна почути занепокоєння стосовно адміністративної тяганини і відсутності варіантів, якщо хтось не хоче платити", – пише De Telegraaf.

Депутатка ультраправої Партії свободи (PVV) Марина Вонделінг звернулася до міністерки у справах притулку та міграції Нідерландів Марджолін Фабер і закликала посприяти тому, аби муніципалітети збирали внески в українців.

"Чи згодні ви з тим, що цілком логічно, що українці роблять внесок у свій притулок, тим паче, що нідерландці повинні платити за все самі?" – звернулась Вонделінг до міністерки.

Вона закликала Фабер до 1 січня 2025 року гарантувати, аби всі муніципалітети почали збирати власний внесок, який українці повинні платити за прийом.

Заклик Вонделінг підтримали депутати й інших партій – як коаліційних, так і опозиційних, зокрема D66 та альянсу GroenLinks–PvdA, пише De Telegraaf.

Зараз українці, які прибувають до Нідерландів, переважно мають самі подбати про пошук житла. Минулого тижня розташований в Утрехті тимчасовий притулок для біженців з України зупинив прийом людей через перевантаження.

У червні уряд Нідерландів вирішив скерувати додаткові 10 мільйонів євро на мовні курси для громадян України.

Джерело: Європейська правда

Читайте також