У Німеччині знищена могила українського поета Юрія Клена

Могила Юрія Клена в Німеччині
Могила Юрія Клена в Німеччині

У місті Аугсбурґ в Німеччині зруйновано могилу українського поета Юрія Клена, дизайн якої був розроблений графіком Яківом Гніздовським, народженцем Галичини. Про це повідомив журналіст, історик та військовий Вахтанг Кіпіані на своїй сторінці у Facebook.

За словами дослідниці Наталії Котенко, син Клена заплатив за могилу, вона мала б бути. Але. Хтось, чомусь її знищив. Чи то рік, чи два тому при незрозумілих обставинах. І все. Нема. Чергова культурна вирва. Скільки років іде мова про облік рідних гробів, про перенесення в Україну праху героїв і геніїв української культури, про пантеон. Всіх, кому це потрібно, можна перерахувати на пальцях двох рук. Всім іншим, а особливо відповідним державним органам не до того, м'яко кажучи. І тому втрата за втратою

Юрій Клен (справжнє ім'я - Освальд-Еккард Бурґгардт) народився 4 жовтня 1891 року в селі Сербинівка (нині - Хмельницький район Хмельницької області) в родині німецького купця-колоніста. Закінчив середню освіту в Київській першій гімназії, потім вступив на філологічний факультет київського Університету святого Володимира.

Під час Першої світової війни Освальда Бурґгардта депортували до Архангельської губернії. Повернувшись до Києва у 1918 році, він закінчив університет і почав аспірантуру при дослідному інституті УАН. З 1931 року він жив та працював в Німеччині та був близьким до поетів, що об'єднувалися довкола журналу "Вісник" Дмитра Донцова.

Під час Другої світової війни Клен служив перекладачем при штабі 17-ї армії. Після війни працював викладачем в Українському вільному університеті в Празі, а також професором слов'янської філології в Інсбруцькому університеті. З травня 1947 року і до своєї смерті, він був головним редактором літературного журналу "Літаври" в Зальцбурзі, Австрія.

Юрій Клен є автором збірки "Каравели" (1943), поеми "Прокляті роки" (1937), епопеї "Попіл імперій" (1943-1947), есе "Спогади про неоклясиків" (1946) та багатьох літературознавчих праць і перекладів. Він помер 30 жовтня 1947 року в місті Аугсбурґ.

Нагадаємо, що уряд затвердив форму надгробних плит на Національному військовому меморіальному кладовищі. Перші поховання на цьому кладовищі, розташованому неподалік Києва, очікуються наприкінці осені.

Також варто згадати, що жінку, яка знущалася над могилами українських героїв в Києві, відправили до психлікарні на 60 днів.

Читайте також