У одній із областей України запроваджено карантин через африканську чуму свиней

Карантин через африканську чуму свиней
Карантин через африканську чуму свиней

У Полтавській області зафіксовано випадки африканської чуми свиней. У чотирьох селах були введені карантинні заходи. Інформацію про це повідомлено управлінням ДСНС в Полтавській області.

У приватному господарстві села Миловидівка Кременчуцького району загинуло десять свиней. Власники тварин повідомили про це до Державної служби ветеринарної медицини 10 жовтня. Експерти з'ясували, що у цих свиней був вірус африканської чуми свиней.

11 жовтня у селі Миловидівка та трьох прилеглих селах Гориславка, Коржівка та Олефірівка було оголошено карантин.

Також восьми населеним пунктам були призначені зони захисту та спостереження. Ці населені пункти включають села Мирна, Вальна, Панівка, Рокито-Донівка, Майбородівка, Пащенівка, Ялинці та Погребівська.

"Африканська чума свиней" - вірусна хвороба свиней, яка характеризується високою заразністю, гарячкою, синюшністю шкіри та внутрішніми крововиливами. Ця хвороба вважається однією з найнебезпечніших заразних хвороб тварин. Вона безпечна для людини.

У природних умовах африканську чуму свиней можуть отримати як свійські, так і дикі свині будь-якого віку. Хвороба передається від хворих тварин та вірусоносіїв. Здорові свині можуть заразитись при спільному утриманні з інфікованими вірусоносіями, а також через корм, пасовища та засоби транспорту, забруднені випорожненнями хворих тварин. Незнезаражені харчові відходи також сприяють поширенню хвороби. Переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, а також паразити, що контактують з хворими свинями та трупами тварин.

Раніше були зафіксовані випадки африканської чуми свиней серед диких тварин у Коростенському районі Житомирської області. Фахівці з Держпродспоживслужби знайшли чотири трупи диких свиней, які були утилізовані, а місце виявлення та спалювання підлягало дезінфекції.

Також була зареєстрована африканська чума свиней у селі Велика Кісниця Могилів-Подільського району на Вінниччині.

В Чернівцях на березі річки були знайдені туші свиней, які були інфіковані африканською чумою.

Читайте також