У перехворілих на Covid-19 ризик смерті зберігається 18 місяців – дослідження

Вчені дійшли висновку, що у пацієнтів з коронавірусом ризик розвитку серцево-судинних захворювань і смерті у п'ять разів вищий, ніж у не інфікованих.

Він зберігається впродовж 1,5 року. Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Cardiovascular Research та Європейського товариства лікарів.

Науковці дослідили, що ризик смерті пацієнтів з Covid-19 впродовж перших трьох тижнів після інфікування у 81 раз вище, ніж у неінфікованих осіб. Також ризик смерті лишається вищим у п'ять разів протягом наступних 18 місяців.

"Висновки показують, що пацієнти з Covid-19 повинні перебувати під наглядом принаймні протягом року після одужання від гострого захворювання, щоб діагностувати серцево-судинні ускладнення інфекції, які є частиною тривалого Covid-19", зазначив автор дослідження, професор Ян К. К. Вонг з Університету Гонконгу.

У дослідженні порівнювали частоту серцево-судинних захворювань і смерті серед інфікованих та неінфікованих осіб. Залучили їх до грудня 2020 року, коли у Великій Британії ще не було вакцин.

В експерименті взяли участь 7,5 тис. Covid-пацієнтів та понад 70 тис. учасників, які не були інфіковані вірусом. Середній вік становив 66 років, і було майже однакове число жінок і чоловіків

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Усі вони мали схожі характеристики: вік, звичка куріння, діабет, високий кров'яний тиск, серцево-судинні та інші захворювання.

Пацієнти з коронавірусом мали більшу ймовірність кількох серцево-судинних захворювань, як-от інфаркт міокарда, ішемічну хворобу серця, серцеву недостатність і тромбоз глибоких вен.

Ризики деяких серцево-судинних захворювань, наприклад, інсульту та фібриляції передсердь, були підвищені у пацієнтів з COVID-19 у короткостроковій перспективі. Однак потім поверталися до нормального рівня.

"Це дослідження проводилося під час першої хвилі пандемії і майбутні дослідження повинні оцінювати наступні спалахи. Попередні дослідження показали, що вакцинація проти Covid-19 може запобігти ускладненням, сказав Вонг.

Він додав, що необхідні подальші дослідження, аби вивчити ефективність щеплення у зниженні ризиків серцево-судинних захворювань і смерті після інфікування коронавірусом.

В Україні продовжили карантин, запроваджений через пандемію Covid-19. Цього разу до 30 квітня 2023 року.

На 13 січня в Україні не виявили нового штаму коронавірусу Omicron XBB.1.5. Водночас у країні циркулює вісім інших Covid-різновидів, заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Штам Omicron XBB.1.5 може призвести до нової хвилі захворюваності. Його виявили вже у 29 країнах на кількох континентах.