У полоні ворога лишаються більше 100 захисників ЧАЕС

У російському полоні досі знаходяться 103 військовослужбовці Нацгвардії, які охороняли Чорнобильську атомну електростанцію і були захоплені російськими військами під час вторгнення 24 лютого 2022 року. Про це повідомила Наталія Кушнарьова, дружина одного з полонених, на пресконференції у Відні у будинку української місії при ОБСЄ.

"20 березня 2022 року 10 військовослужбовців, серед яких 9 жінок і 1 чоловік, були звільнені з полону при ротації співробітників ЧАЕС. Наразі українська країна зуміла повернути додому 75 військовослужбовців, але 103 військовослужбовці-оборонці ЧАЕС залишаються у російському полоні", - розповіла вона.

Кушнарьова підкреслила, що оборонці ЧАЕС виконали всі міжнародні зобов'язання з радіаційної безпеки і уникнули бойових дій на території станції, щоб уникнути катастрофи, подібної до тієї, що сталася в 1986 році, але радянська Росія все одно захопила ЧАЕС. У полоні військовослужбовці отримували надмірну дозу радіації протягом семи місяців.

"Російські військові порушували норми та правила радіаційної безпеки. Вони переїжджали через зону відчуження та безпосередньо ЧАЕС, використовували важку техніку, окопувалися в найбільш забруднених місцях, полювали на тварин і вели обстріли населених пунктів. Весь пил, який не торкався з 1986 року, піднімався у повітря", - зазначила Кушнарьова.

За словами Кушнарьової, 24 лютого 2022 року автоматична система контролю радіаційного сповіщення на ЧАЕС зафіксувала перевищення норми випромінювання у 30 разів. Після захоплення військових їх перевезли до Білорусі, а потім до Росії, де утримували в нелюдських умовах з використанням фізичного та психологічного насильства.

Інша дружина полоненого військовослужбовця Наталія Гончар заявила, що Росія не дотримується міжнародного гуманітарного права і Женевської конвенції, катує та побиває українських військовополонених. Вона зазначила, що росіяни намагаються змусити військовополонених стирати націоналістичні татуювання на тілі, використовують собак для залякування та не дозволяють листуватися з рідними.

Кушнарьова також зауважила, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не має доступу до полонених українських військових і не приймає участі у їх звільненні.

Джерело: Укрінформ