У Польщі "недорахувалися" українських школярів: що відбувається

Українські школярі у Польщі
Українські школярі у Польщі

Українських учнів в польських школах менше, ніж очікувалося

Згідно з даними Міністерства освіти Польщі, в новому навчальному році до польських шкіл записалося близько 40 тисяч учнів з України. Це значно менше, ніж прогнозувалося, адже очікувалось приблизно 80 тисяч нових українських учнів.

Петро Острембський, представник Міністерства освіти, зазначив, що цих 40 тисяч учнів розподілено по всіх регіонах Польщі, а кількість у кожному регіоні невелика. Тому школи зустрічають українських учнів без особливих проблем.

Експерти пропонують дві версії, які пояснюють розбіжність між прогнозами та реальністю. Одна версія полягає у тому, що кількість дітей з України в Польщі менше, ніж припускалося раніше. Інша версія стверджує, що деяка частина українських дітей, які перебувають у Польщі, не вступили до польської системи освіти, незважаючи на обов'язковість ходити до школи.

Школа в Польше

Деякі українські батьки стикаються з труднощами під час спроби записати своїх дітей до польських шкіл. Відомі випадки, коли в школах не вистачає місць або пропонують навчання в класах, що є два роки молодшими за вік українських дітей.

Раніше в польських навчальних закладах навчалося загалом 178 365 українських учнів. З них 147 755 відвідували початкові та середні школи, а 30 610 ходили до дитячих садків та центрів дошкільної підготовки.

Українці у Польщі / Фото: unsplash.com

Починаючи з цього літа, всі українські діти з тимчасовим захистом зобов'язані відвідувати польські школи згідно зі змінами в законі про допомогу українцям. Раніше батьки могли обирати дистанційне навчання в українській системі освіти, але тепер це не варіант.

Батьки, які не виконують цю вимогу, можуть втратити польські дитячі виплати (близько 8000 гривень щомісяця) і отримати штрафи до 50 тисяч злотих або приблизно 500 тисяч гривень. Виняток зроблено лише для учнів випускних класів, які мають складати Національний мультипредметний тест (НМТ) в Україні.

Читайте також