У Польщі скасують низку виплат для українців: деталі

Політика Польщі відносно виплат українцям
Політика Польщі відносно виплат українцям

Зміни у системі соціальної підтримки для українських біженців у Польщі

Вже цієї осені українські біженці у Польщі стикаються із змінами у системі соціальної підтримки. Польський уряд вирішив скасувати деякі види фінансової допомоги, які раніше надавалися громадянам України, що прибули до країни через війну.

Серед ключових змін - скасування субсидії на дитячі садки та ясла, а також припинення виплати "Сімейного опікунського капіталу", який раніше надавався до 12 тисяч злотих на другого та наступних дітей у сім'ї. Нові програми підтримки, такі як "Активні батьки на роботі" та "Активні будинки", також не поширюватимуться на українських біженців.

Ці зміни можуть серйозно вплинути на фінансове становище українських сімей з маленькими дітьми, які мешкають у Польщі. Багато з них потребували цієї підтримки для покриття витрат на догляд та освіту своїх дітей.

Проте, варто зазначити, що деякі види допомоги залишаються доступними для українців. Наприклад, програма "500+" (допомога на дітей), як і раніше, діє для тих, хто має відповідний статус у Польщі, такий як номер PESEL або тимчасовий захист.

Українським громадянам у Польщі варто регулярно оновлювати свої документи та стежити за змінами у законодавстві. Також радять звертатися за допомогою до неурядових організацій та фондів, що спеціалізуються на підтримці біженців, та використовувати інші доступні форми допомоги, включаючи медичне страхування та освітні програми.

Також у Польщі вводять нові виплати на дітей у сумі до 1900 злотих на місяць.

Читайте також