У Польщі знайшли рішення проблеми зниження ефективності роботи сонячних панелей взимку

рішення проблеми ефективності сонячних панелей
рішення проблеми ефективності сонячних панелей

Науковці з Варшавського технологічного університету та Університету Адама Міцкевича в Познані розробили покриття, яке захищає фотоелектричні сонячні панелі від обмерзання взимку. Вони використали прозору силікон-епоксидну смолу, модифіковану октасферосилікатами, які підвищують протиобморожувальні властивості.

За даними дослідників, утворення снігу та льоду на сонячних панелях може перешкоджати проходженню світла і знижувати вироблення електроенергії зимою.

Покриття могло б замінити методи боротьби з обмерзанням, які використовуються в промисловості й є неефективними. У літературі немає згадок про використання подібних модифікацій смол та покриттів.

Науковці розробили п'ять різних зразків покриттів з різними хімічними комбінаціями. В ході тестування вони змогли знизити адгезію льоду на 43% і затримати замерзання в 70 разів довше, порівняно з немодифікованим покриттям.

Дослідники також відзначили, що ці покриття можуть бути використані для фотоелектричних панелей, оскільки модифікація не впливає на їхні оптичні властивості.

Раніше було відомо, що сонячна енергетика стала проблемою екології в Австралії, де сонячні панелі не можуть бути утилізовані на звалищах через високу вартість переробки відходів.

Читайте також