У Раді розповіли, які правки планують внести до законопроекту про мобілізацію

Законопроект про мобілізацію уточнятимуть

Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк розповів про можливі зміни до законопроекту про мобілізацію. Він повідомив про це в ефірі телемарафону.

Згідно зі словами Цимбалюка, Верховна Рада може проголосувати за законопроект у другому читанні та загалом цього тижня, якщо будуть внесені ключові правки. Термін прийому пропозицій закінчується 21 лютого.

Один з найважливіших питань, навколо якого виникне дискусія, - це демобілізація строковиків. Цимбалюк заявив, що вони вимагають демобілізації строковиків протягом двох місяців і термін відстрочки повинен становити 12 місяців, щоб люди мали можливість влаштувати громадське життя та, можливо, підписати контракт на подовження служби.

"Ми вважаємо, що найбільша дискусія буде навколо питання демобілізації строковиків. Ми вимагаємо, щоб протягом двох місяців вони були демобілізовані. І їхній термін відстрочки має бути 12 місяців, щоб вони могли влаштувати своє громадянське життя, а деякі з них і підписати контракт на продовження служби", - розповів він.

Інше обговорюване питання - це відстрочка від служби під час догляду за особами з інвалідністю. Цимбалюк заявив, що людина повинна мати право вибирати, хто буде за нею доглядати, і це має бути одна особа з родини. Однак сама людина повинна мати право обирати таку особу.

У законі також має бути закріплено це право. Зараз триває дискусія на цю тему.

Також розглядається питання про скорочення терміну демобілізації військових з 36 місяців до 18, якщо вони провели 12 місяців в зоні активних бойових дій. Передбачається, що викладачі та студенти будуть мати право на відстрочку.

"Щодо викладачів вузів без наукового ступеня. Ми вважаємо, що вони теж мають право на відстрочку. Як і докторанти на контрактній формі навчання. А те, що їхня велика кількість - це не їхня провина, це провина Уряду, який давав квоти вишам. Можна казати, що з наступного року буде менша кількість, це інша справа. Але ті, хто заплатив гроші та навчається - вони мають закінчити навчання", - додав він.

Раніше Зеленський оголосив про мобілізацію в Україні.