У Раді відповіли, якого права можуть позбавити ухилістів від мобілізації

Верховна Рада може позбавити ухилістів права керувати транспортними засобами

За інформацією від Федора Вениславського, нардепа та члена комітету Ради, обговорюється можливість обмежень для ухилістів. Зокрема, розглядається можливість позбавлення ними права керування транспортними засобами. Це означає, що якщо ухиліст не виконав умови Тимчасового контрольного комітету (ТКК) та не відгукнувся на запити щодо оформлення документів або не з'явився на повістку, то його можуть позбавити права керувати автомобілем.

"Депутати дійшли консенсусу на даний момент. І ми допускаємо тільки одне обмеження - на право керування транспортним засобом, якщо людина не виконала умови ТЦК і не з'явилася для оформлення документів, для уточнення даних, або не з'явилася за повісткою, яку вона отримала" - розповів Вениславський.

Крім того, зазначено, що законопроект ставить за мету запобігання зловживанням особами, які навмисне отримують вищу освіту для ухилення від мобілізації. Згідно зі змінами, особи з багатьма вищими освітами не матимуть можливості отримати відстрочку. Тепер відстрочка буде доступна тільки для осіб з вищою, магістерською та аспірантською освітами.

Нагадаємо, що реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" був підключений до двох найбільших баз даних України.